Terugblik 2016.

Beste  lezers,

Graag wil ik weer even terugblikken over het bijna voorbije jaar 2016.

Een jaar waar wereldwijd verschrikkelijke dingen gebeuren, iets waar we bij stil moeten staan, maar waar wij blijkbaar geen invloed op kunnen krijgen. Oorlogen, terroristische aanslagen, onderdrukking en ga zo maar door. Het zijn zaken die naar het lijkt hand over hand toenemen en waar wij als gewone burgers naar kunnen kijken en ons afvragen; waar gaat het over. Het lijkt allemaal te gaan over macht, geld en wapens en een onvoorstelbaar groot wantrouwen tussen de grootmachten. Hoe mooi was het toen de koude oorlog voorbij was en wij de Roemeense bevolking massaal konden helpen. Dit jaar bestaat onze stichting al 25 jaar en wij zien dat onze hulp loont en ik hoop dat we dit, mits er voldoende geld binnenkomt, nog een tijd vol kunnen houden.

De infrastructuur gaat  in Roemenië snel vooruit, maar de armoede is nog groot, die kunnen wij nooit wegnemen. Onze hulp is een druppel, maar wel een belangrijke druppel als hij bij jou in het gezin valt. Ook de Roemeense regering zal moeten helpen, evenals de EU en niet alleen met Europees geld asfalt en klinkers sturen, maar ook daadwerkelijk de armoede bestrijden en zorgen voor leefbare onderkomens.

Wij hebben in 2016 weer 4 transporten kunnen doen en deze zijn succesvol verlopen. Het succes van deze ritten staat al wel een tijdje onder druk. Dit zit vooral in het kostenplaatje van dergelijke transporten, een compleet transport kost al snel € 5000.- euro. Dit geld komt niet meer binnen  door het verzenden van  pakketten naar uw vaste familie of vrienden in Roemenië. Dit is natuurlijk begrijpelijk, want stuurde je in het begin 4 of 5 dozen om een gezin er bovenop te helpen, dan is dat tegenwoordig nog 1 doos om het gezin op peil te houden. Wij gaan onze halfgevulde vrachtauto dan volladen met kleding voor diverse adressen, er is in Roemenie nog echt veel vraag naar kleding. Het grote probleem is dat er bij de kleding te weinig geld binnenkomt voor het transport. In het afgelopen jaar hebben wij in deze vier transporten ongeveer 3000 bananendozen vervoerd. Wat zouden wij blij zijn met € 2.- vergoeding per doos, dit komt ongeveer overeen met € 1.- per vuilniszak. Mocht er bij u iemand zijn die kleding komt brengen, doe ze dan het voorstel met uitleg van een euro per zak voor transport.  Het is natuurlijk niet zo dat het gegeven moét worden want het blijft op vrijwillige basis. Maar het zou ons bijzonder helpen om door te kunnen gaan met de transporten. Verder hebben wij ook dit jaar  nog  scholen, ziekenhuizen, het kindertehuis in Odorheiu Secuiesc, een bejaardentehuis en andere instellingen kunnen steunen en konden we doorgaan met onze medicijnen -, bananen-  en broodprojecten.

Natuurlijk zou ik iedereen persoonlijk willen bedanken, maar dan zal ik er velen vergeten. Dan worden diegenen genoemd die opvallen door hun bijdrage, maar ik wil ook iedereen bedanken die bijna naamloos en onzichtbaar een bijdrage levert aan het werk van onze stichting. Wij allen zijn een pion binnen de stichting die het mogelijk maken om hem draaiende te houden.

Als laatste wil ik allen sterkte toewensen die een jaar achter de rug hebben waarin ziekte of verlies van dierbaren een intense rol hebben gespeeld en waar spanning en verdriet nog iedere dag aanwezig zijn. Onze wens is dat iedereen een jaar tegemoet gaat met hoop op herstel en verzachting van verdriet.

Denkt u dat er nog iets belangrijks is vergeten of wilt u iets toevoegen aan onze site dan kunt u ook gebruik maken van onze rubriek “Wist u Dat”.

Wij gaan vol goede moed het jaar 2017 tegemoet en wij hopen dat u ook dan weer wilt blijven steunen, zodat we samen een steun kunnen zijn voor onze Roemeense vrienden.

 

Voor nu wensen wij u hele fijne Kerstdagen

 

Een goede  jaarwisseling en een mooi begin van het nieuwe jaar 2017.

 

Gerrit Samplonius, voorzitter

Joomla templates by a4joomla