Nieuwsbrief Cotuș december 2015

Al weer voor het zevende achtereenvolgende jaar onderhouden we contact met het dorpje Cotuș, enkele modderpaden verwijderd van de stad Tirgu Mureș, de hoofdstad van de Roemeense provincie Mureș. Om in Cotuș te komen, moet je wel het asfalt durven te verlaten, iets dat zeker in de wintermaanden nog niet zo eenvoudig is. Tijdens ons laatste transport hebben we ons weer gewaagd aan een bezoekje aan het schooltje. Het was glibberen en slippen, maar er lag (nog) geen sneeuw en dat scheelt een stuk.

Cotuș is een klein dorpje met een dorpsschooltje van twee klassen en een kleuterklas. De 20 kleuters zitten met hun juf in een apart gebouwtje aan de overkant van de weg. Ze hebben één lokaal waarin de kinderen tussen de 3 en 7 moeten “leren”, spelen, gymmen, maar ook eten. Het toilet is een hokje buiten, stromend water is er niet. De oudere kinderen, klas 1 tot en met 4, van ongeveer 7 tot en met 11 jaar, zitten in twee groepen met twee onderwijzers in het schoolgebouw. Dit gebouw bestaat uit twee lokalen en een kamertje voor de leraren. In het ene lokaal zitten de kinderen van klas 1 en 4, in het andere lokaal de kinderen van klas 2 en 3. Ook hier is geen stromend water en is het toilet een hokje buiten.

Er zitten 40 kinderen op school en net als de Nederlandse kinderen brengen zij de dag door met rekenen, taal (Hongaars én Roemeens), schrijven, creatieve vakken en gymnastiek. Wat een groot verschil is met de scholen in Nederland zijn de maaltijden. De meestekinderen komen uit straatarme zigeunergezinnen en thuis is er geen geld voor een maaltijd. Sinds enkele jaren regelt de Roemeense overheid voor deze kinderen een ontbijt; een bekertje melk en biscuitjes van water en meel. Niet erg voedzaam maar wel vullend en zo kunnen de kinderen zich toch wat beter concentreren dan met een lege maag. Omstreeks 11 uur komt er iedere schooldag de warme maaltijd. Bezorgd door een Roemeens bedrijf en keurig voor ieder kind ingepakt. Aardappels, vlees en groente en naar Roemeense gewoonte enkele plakken brood. Voor ieder kind is dit het dagelijkse hoogtepunt. Thuis eten ze meestal niet en al helemaal geen warme maaltijd.

De financiering van deze maaltijden wordt mede door uw giften mogelijk gemaakt. Maandelijks maken we €500 over, waardoor de onderwijzers deze maaltijden kunnen blijven regelen. Helaas zien we dat de inkomsten voor dit project de laatste jaren teruglopen. Met het nodige kunst- en vliegwerk hebben we nog steeds geen nee hoeven te verkopen aan de kinderen van Cotuș. Bij de overgang naar het nieuwe bankrekeningnummer zijn we helaas opnieuw enkele vaste donateurs kwijtgeraakt.

Lichtpuntje is dan wel dat we in het afgelopen najaar een gift ontvingen waardoor de kinderen van Cotuș een extraatje met Kerst kunnen krijgen. De onderwijzers regelen bij de kerstviering een cadeautje en wat lekkers, een speciale verrassing voor deze kinderen.

We willen u van harte danken voor uw trouwe steun in het afgelopen jaar. We hopen dat u met ons van mening bent dat we geen “Nee” zouden moeten verkopen aan de kinderen van Cotuș. Alleen dankzij uw hulp blijft dit mogelijk. Mogen zij ook in 2016 weer op uw steun rekenen?

Namens de kinderen van Cotuș hartelijk dank voor uw bijdrage!

 

Wij zijn erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Giften aan of via onze stichting zijn fiscaal aftrekbaar. Voor giften kunt u gebruikmaken van bankrekeningnummer NL24 RABO 0156 0520 59 t.n.v. Stichting Groningen Friesland Drenthe voor Roemenië.

 

Voor nu wensen we u allen een hele fijne jaarwisseling en alle goeds voor 2016.

Emmen, december 2015.

Joomla templates by a4joomla