Terugblik 2018.

 

Wat is het toch bijzonder dat wij als een relatief kleine organisatie nog zo springlevend zijn in onze hulpverlening aan Roemenië. Hulp waarvan ik oprecht kan zeggen dat deze terecht komt op de plekken waar dit nodig is. Natuurlijk hebben wij tijdens onze ritten ook onze onkosten; zo vergoeden we de brandstof en zijn er verblijfkosten, maar deze worden tot een minimum beperkt. De chauffeurs overnachten meestal in de vrachtauto en de begeleiders rijden op de heenreis door tot in Hongarije en eten en slapen daar in een veel goedkoper hotel dan voor de grens. Gelukkig hebben we deze ritten, tot op dit moment, relatief goed uit kunnen voeren. Natuurlijk is er tijdens de ritten wel eens schade ontstaan, maar we hebben gelukkig nog nooit te maken gehad met ernstige ongelukken. Als we er gemakshalve even van uit gaan dat er door de chauffeurs en begeleiders per rit samen 10.000 kilometer wordt afgelegd dan is dat op jaarbasis 40.000 kilometer en dan komen we vanaf 1991 uit op een totaal van 1,1 miljoen kilometer. Dan heb ik even niet meegerekend dat er in de beginperiode van de stichting vaker een transport ging en dat er toen met meerdere vrachtauto‘s gereden werd. Een voordeel was dat we niet voor alle transporten de gehele vrachtauto hoefden te betalen, wat een behoorlijke besparing opleverde. Zo kunnen we weer verder.

 

Wij zijn oprecht blij dat door uw inbreng deze transporten nog steeds plaats kunnen vinden. U als trouwe deelnemers, die de families ondersteunen in Roemenië door middel van pakketten, voedselpakketten of geld. Toch hebben we nog een 40-tal zogenaamde wachtlijstgezinnen. Deze arme gezinnen hebben nog steeds geen sponsor uit Nederland, terwijl ze door hun armoede hiervoor wel in aanmerking zouden komen. Jammer dat het ons tot nu toe niet lukt om voor deze gezinnen nog een sponsor te vinden. Dat we deze families ook dit jaar in november weer blij hebben kunnen maken met een voedselpakket, komt door een particulier initiatief. Voor hen zijn de pakketten betaald uit de opbrengst van pompoenenverkoop.

 

Door onder andere diverse giften, statiegeldacties, boekenverkoop, opbrengsten uit het winkeltje in Oldeboorn, kunnen we nog steeds ons project in Cotus voortzetten. Een geweldig project waardoor de schoolgaande kinderen dagelijks een warme maaltijd aangeboden krijgen. Veel van de zigeuner kinderen komen naar school vanwege deze maaltijd. Een maaltijd is thuis soms een luxe. Het dorp bestaat voor het grootste deel uit straatarme gezinnen, waarvan de meerderheid analfabeet is. Volgens de onderwijzers, die daar met hart en ziel werken, komen de kinderen als kleuters naar school met zeer onaangepast gedrag. Hoe mooi is dan het verdere verloop, als men ziet dat het overgrote deel van de kinderen leergierig wordt en graag naar school komt. Het is dan ook onze hoop dat ze een betere toekomst tegemoet gaan dan hun ouders.

 

Door enkele grote giften hebben wij al onze projecten kunnen steunen zoals we dat in het verleden ook deden, hiervan hebben we dit jaar ook enkele bijzondere dingen kunnen doen. Voor het ziekenhuis in Agnita hebben we een ECG-apparaat kunnen kopen, een onmisbaar apparaat als er patiënten worden binnen gebracht met hartklachten. Eigenlijk te gek voor woorden dat dit ziekenhuis er geen had, terwijl het een grote regio bestrijkt. Ook kregen we de vraag van dit ziekenhuis of we nog aan ziekenhuismatrassen konden komen. Bijzonder was het dat we tijdens het gesprek met deze arts, een berichtje kregen dat een medebestuurslid net 30 matrassen had gebracht in de loods in Heerenveen. De loods, in eigendom van de fa. Smilde, die wij al jarenlang gratis mogen gebruiken. In totaal hebben we 50 matrassen kunnen vervangen, die voor Nederlandse begrippen aan vervanging toe zijn, maar voor Roemeense begrippen nog nieuw zijn. Gedurende het jaar hebben we ook steeds onze medicijnpot aan kunnen vullen, zodat we nu nog steeds tijdens elke rit voor ruim € 1.000,- aan medicijnen kunnen inkopen in Roemenië. Belangrijk omdat er nog veel mensen langdurig medicijnen nodig hebben maar deze zelf niet kunnen betalen. Het kindertehuis in Oderheiu Secuiesc hebben we blij kunnen maken met 25 nieuwe bedden, matrassen, kussens, onderlakens en dekbedden. Via een kerkelijke actie hebben we de nieuwe dekbedden ook kunnen voorzien van een dubbel stel dekbedhoezen. Van het overgebleven geld van deze actie hebben we voor ongeveer € 600,- aan ondergoed gekocht in diverse jongens- en meisjes-maten. Uit gesprekken bleek dat het probleem niet de bovenkleding is, deze krijgen ze genoeg vanuit Roemenië, maar dat er veel te weinig ondergoed is voor de ruim 160 kinderen, waarvan het grootste deel uit meisjes bestaat. In de stad Medias staat een nieuw bejaardentehuis waar zo op het eerste gezicht weinig hulp nodig is, toch zaten ze met het probleem dat er alleen maar gewone matrassen op de bedden lagen. Helaas hebben veel oudere bewoners last van incontinentie en dus was hun verzoek om deze te vervangen door ziekenhuismatrassen. We hebben aan hun wens kunnen voldoen en hebben ze een 50-tal matrassen geleverd plus 10 rollators. Dit laatste omdat er maar 1 beschikbaar was in het hele tehuis.

   

Of u nu kaarten maakt, kledingacties organiseert, goederen verkoopt, of een pakket verstuurt naar uw gezin in Roemenië. Elke bijdrage en gift, groot of klein, al deze initiatieven zorgen ervoor dat wij als bestuur nog steeds door kunnen en willen met onze hulp aan de Roemenen.

 

Zelf geef ik nog met enige regelmaat een presentatie over Roemenië en ons werk; dit voor een donatie van € 50.-. Soms is dit bij vrouwengroepen, ouderengroepen of kerken, enz. Is er bij u een groep, groot of klein, ik kom graag mijn verhaal doen .

 

Door gezondheidsproblemen binnen een aantal families is het een behoorlijk zwaar jaar geweest, enige vrijwilligers hebben zelfs af moeten haken. Anderen zijn langdurig ziek geweest en nog steeds herstellende. Wij hopen dat zij er in het nieuwe jaar na langzaam herstel weer bij kunnen zijn.

Wij willen iedereen die een bijdrage, op welke manier dan ook , heeft geleverd bedanken voor hun inzet in het voorbije jaar.

 

Wij als bestuur wensen iedereen,

 

Prettige Kerstdagen  en een  Voorspoedig 2019.

 

Voorzitter,

Gerrit Samplonius   

IMG 20181002 WA0010

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Joomla templates by a4joomla