Belastingdienst.

Onze stichting is door de Belastingdienst erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling - ANBI. Hiervoor zijn we bij de belastingdienst geregistreerd onde nummer RSIN 807195352. Dit betekent dat giften aan de stichting voor de belasting aftrekbaar zijn.

 

 

 

 

Maart-transport 2021.

 

16 maart

 Enkele weken terug had u weer de mogelijkheid om een voedselpakket of geldenvelop voor uw vrienden in Roemenië te bestellen. Helaas ziet het er nog steeds niet naar uit dat we binnenkort met een vrachtauto vanuit Nederland weer met pakketten kunnen gaan rijden. Net als de afgelopen keren hebben we Annamaria en Marien weer gevraagd ons te helpen en een transport in Roemenië te organiseren. Dat doen ze graag, blij dat ze kunnen helpen. Vandaag rond het middaguur controleerden Annamaria en haar man Zoltan weer de geldenveloppen bij Marien Kroon in Floresti. Later vanmiddag bezorgden ze de pakketten in Turda en Gura Ariesului. De komende dagen zullen ze weer een rondrit langs alle -inmiddels ook voor hen bekende plekken- maken en overal de enveloppen en voedselpakketten bezorgen. Voor morgen staat Sarmasu op het programma en dan is er al weer een derde deel van de 300 pakketten bij diegenen die het zo hard nodig hebben, uitgedeeld. In de komende dagen zult u op deze plek een verslag van hun belevenissen lezen.

 

17 maart

Annamaria en haar man laden vandaag twee keer hun auto vol voor een tocht van 120 kilometer heen en weer naar Sarmasu. Bij de contactpersoon geven ze de voedselpakketten en geldenveloppen af en bij het ziekenhuis een envelop met een financiële ondersteuning. In de stromende regen wachten ze in de auto tot de dokter van het plaatselijke ziekenhuis even tijd vrij kan maken. Het is druk in het ziekenhuis, ook in Roemenië lopen de besmettingscijfers in de afgelopen dagen weer op. De dokter is erg blij met de envelop die ze komen brengen. Juist in deze tijd is het nog moeilijker om in het zwakke gezondheidszorgsysteem in Roemenië goede zorg te bieden en op financieel gebied de eindjes aan elkaar te knopen. Des te verrassender dat de vaccinatiecampagne wel erg goed gaat. In Roemenië worden momenteel 60+-ers al uitgenodigd voor een prik!

Morgen staat het uitdelen even stil in verband met andere verplichtingen van Zoltan. Vrijdag gaan ze weer verder.

 

 19 maart

Als Zoltan en Annamaria wakker worden en naar buiten kijken, weten ze niet helemaal zeker of hun plannen voor vandaag wel door kunnen gaan. Er ligt een dik pak sneeuw! En -zoals dat in Roemeniië voor de meeste mensen heel normaal is- de wegen zijn nog lang niet sneeuwvrij. Maar omdat ze weten dat er overal met smart op hun pakketten en enveloppen gewacht wordt, besluiten ze toch maar op pad te gaan. Vandaag staan ondermeer Agnita en Codlea op het programma. Rond het middaguur zijn ze in Agnita, waar de administrateur van het ziekenhuis ook erg blij is met de financiële ondersteuning. Ook in dit ziekenhuis ervaren ze dat de Coronacrisis te lang duurt en wordt het steeds moeilijker om goede zorg te blijven bieden en dat ook nog te kunnen betalen. Gelukkig komt er wel enige ondersteuning van de overheid, maar die is lang niet toereikend. De weg naar Codlea gaat vervolgens redelijk vlot ondanks dat er richting de bergen nog steeds meer sneeuw aan het vallen is. De dankbaarheid is weer groot bij de contactpersoon die straks alle gezinnen weer mag verblijden. De weg terug is moeilijker; glad, hevige sneeuwval en de weg loopt door een bergachtig landschap. Maar eenmaal in Albesti worden ze weer met vreugde ontvangen. Het geld voor het broodproject is hard nodig en de inwoners van Albesti hebben het juist in deze tijd hard nodig. Met de dominee praten ze over het vaccinatiebeleid in Roemenië, hij en zijn vrouw zijn vandaag ingeënt.  Roemenen vinden dat het maar langzaam gaat. Als ik 's avonds vertel dat het in Nederland nog langzamer gaat, wil Annamaria dat eigenlijk niet geloven. Als ze belt naar het kindertehuis van Oderheiu wordt haar verzocht het geld in Albesti achter te laten. Vandaag is het een feestdag in de Roemeense kindertehuizen en ter ere daarvan wordt er een radio-uitzending vanuit het kindertehuis van Oderheiu uitgezonden. Het is veel te druk om nu bezoek te ontvangen. Dit scheelt weer een tochtje door duister Roemenië, dus eigenlijk is dat helemaal niet zo erg. Het is al 7 uur geweest als ze weer thuis zijn. Moe van een inspannende rit en opgelucht dat het allemaal weer veilig verlopen is. De mensen willen jullie zelf bedanken, zegt ze 's avonds. Hebben jullie er over nagedacht wanneer jullie weer komen? Ja, dat hebben we, maar zolang het nog zo spannend is op Coronagebied, is deze werkwijze een mooie oplossing en zijn wij alleen maar blij dat jullie dit voor ons willen doen is mijn reactie. Van dank willen zij niets weten, maar ook ik ben dankbaar dat ze het weer willen doen en er weer volledig voor gaan. Nu eerst maar weer genieten van het weekend en dan volgende week de laatste pakketten bezorgen!

 

23 maart

Voor de laatste pakketten huren Annamaria en Zoltan altijd een bus om in één keer alles te kunnen bezorgen. Maar helaas wil dat deze keer niet lukken. De eigenaar van de bus heeft hem voorlopig zelf nodig en zijn bus is mogelijk pas over enkele weken beschikbaar. Dus benutten ze het weekend om ergens een vervangende bus te vinden die niet al te duur is, maar dat lukt niet. Ze besluiten om voor de laatste pakketten dan maar twee dagen uit te trekken en met twee kleinere auto's de pakketten rond te brengen. Vandaag gaan ze naar Tatarlaua, Medias en Velt. In Velt hebben de mensen al dagen gevraagd bij de contactpersoon of er deze maand geen pakketten uit Nederland komen. 's Morgens om 10 uur zijn de pakketten gebracht en in de avond zijn er nog maar enkele niet opgehaald. Als ik in de avond de contactpersoon even bel, legt ze uit dat wij het in Nederland vast niet begrijpen, maar deze pakketten zijn zo verschrikkelijk belangrijk voor de mensen hier. Zeker in deze tijd waarin de Corona ook de laatste mogelijkheden om te werken heeft verdampt, is er in Velt geen gezin meer dat goed rond kan komen. Het bevestigt maar weer eens hoe belangrijk uw en onze hulp in dorpen als deze is!

 

24 maart

Vandaag de laatste pakketten. In de avond is er weer een flink pak sneeuw gevallen. Het lijkt wel alsof de winter ook in de war is, meldt Annamaria. Gelukkig kunnen ze zonder problemen hun werk doen. In de middag omstreeks 13 uur zijn ook de pakketten in Copsa Mica, Sibiu en als laatste Sadu afgeleverd. Alleen de mensen in Dumbraveni hebben hun pakketten nog niet gehad. Onze contactpersoon daar verblijft nog bij haar kinderen in Duitsland en zal over enkele dagen weer thuis zijn. Dan zal zij ook de pakketten krijgen. 

Missie voltooid zegt Annamaria. Wat zijn we haar en Zoltan, maar ook Marien Kroon weer dankbaar voor alle inspanningen. Zonder hun vrijwillige (!) inzet is dit niet mogelijk. Natuurlijk hopen we zo snel als mogelijk weer zelf naar Roemenië te kunnen reizen, maar zolang dit nog niet kan, is dit een prachtig alternatief!

 

 

Joomla templates by a4joomla