Bij de steden verrijzen nieuwe bedrijfsgebouwen, de wegen worden beter en de auto's moderner en schoner. Nieuwe benzinestations, wegrestaurants en motels. Op het land verschijnen meer machines en het vertrouwde beeld van paard en wagen verdwijnt langzaam.

De vooruitgang is zichtbaar langs de doorgaande wegen, maar even verderop is er helaas vaak nog niet zo veel veranderd. Nog steeds zijn er grote groepen - zowel in de stad als op het platteland - die niet van deze ontwikkelingen kunnen profiteren.

Roemenië is sinds 2007 een land binnen de EU. Dit betekent dat in Roemenië ook de Europeesche regels gelden. Gelukkig worden deze nog maar langzaam ingevoerd. Gevolgen hiervan zijn dat er veel zaken niet meer op de gebruikelijke manier mogen. O.a. mag er alleen maar in erkende slagerijen geslacht worden, terwijl dit tot nu toe gewoon, net als vroeger hier op het platteland, aan huis gebeurde. Een probleem hierbij is dat er in Roemenië nauwelijks erkende slagerijen zijn, en het dus voorlopig nog gewoon bij de mensen thuis gebeurd. Maar dit brengt wel met zich mee dat het op termijn veel duurder wordt.

En ook de recessie, zoals wij die hier kennen, is in Roemenië. Maar dan veel erger; lonen zijn met een kwart verlaagd, de BTW is met 5 % verhoogd en diverse zaken zijn daarnaast nog veel duurder geworden. Brood 40 %, zonnebloemolie 50 %, etc. Juist artikelen voor de eerste levensbehoefte. Dit houdt dus in dat de Roemenen het, ondanks de vooruitgang, niet beter op hebben.

Joomla templates by a4joomla