Corona was een minder belangrijk thema in het afgelopen jaar. Men liep er nog wel lang met mondmaskers op en ook op de scholen was er nog regelmatig iemand ziek, maar de ergste angst is voorbij. Dat merkten we ook bij onze bezoeken aan Cotuş in het afgelopen jaar. De oorlog in Oekraïne (zo dichtbij Roemenië) zorgt echter voor een nieuwe crisis. Het is het gesprek van de dag en de militaire oefeningen voelen ineens als heel reëel. Veel erger nog is de enorme inflatie en de stijging van de gasprijzen. Dat betekent zeker voor de mensen in Cotuş een dagelijks terugkerend probleem om de kinderen te voeden en er warm bij te zitten........

IMG-20221220-WA0002.jpg

 

We merkten afgelopen jaar eens te meer hoe bijzonder dit project is. Niet alleen zitten de kinderen bij een verwarming op school, maar ze krijgen ook de warme maaltijd. Een goede reden om de kinderen naar school te sturen voor de overwegend analfabetische ouders. De kinderen krijgen dan ook nog eens onderwijs en zullen op deze manier misschien de cirkel van armoede kunnen doorbreken.

 

Bij ons bezoek in maart had de Roemeense overheid in alle klassen een DIGI-bord gefinancierd! Dan werkt het net als bij ons, de kinderen leren het veel sneller en konden het de onderwijzers leren. Mooi dat deze vooruitgang nu ook de kleine dorpen bereikt!

IMG-20221220-WA0003.jpgIn het afgelopen jaar waren er opnieuw 4 klassen en voor elke klas een onderwijzer. Zij proberen met grote bevlogenheid hun werk te doen. Je voelt de liefde en het enthousiasme van de kinderen bij het samen zijn met de onderwijzers.

 

Tijdens de transporten hebben we ook weer schoolmateriaal en speelgoed mee mogen sturen. Iedere keer zien we de door ons gestuurde goederen tijdens een volgende rit weer terug. Zo spelen de kleuters met Nederlandse blokken en poppen en ligt er bij de oudere groepen op elke tafel een in Nederland gebreid etui met pennen en potloden.

 

Zeker in deze zware tijden hebben de kinderen van Cotuş uw en onze hulp meer dan nodig. We zijn blij dat we dit project ook in het afgelopen jaar hebben kunnen voortzetten en zijn vol goede moed voor volgend jaar!

We danken u allen heel hartelijk voor uw hulp en namens de kinderen en onderwijzers van Cotuş wensen we u fijne Kerstdagen en alle goeds voor het nieuwe jaar!

 

 

 

 

Wij zijn erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Giften aan of via onze stichting zijn fiscaal aftrekbaar.

Voor giften kunt u gebruik maken van bankrekeningnummer NL24 RABO 0156 0520 59 t.n.v. Stichting Groningen Friesland Drenthe voor Roemenië.

 

Emmen, december 2022.

 

 

 

 

Joomla templates by a4joomla